BlueTrace mukana Etelämantereen tutkimuksessa

 

Sähkösaatolta vaaditaan ääriolosuhteissa paljon. BlueTrace vastaa haasteeseen.    

Etelämanner on merkittävä alue tieteellistä tutkimusta ajatellen. Suomen valtiolla ja Ilmatieteen laitoksella on siellä virallinen tutkimusasema, jolla tehdään muun muassa lumi- ja gravitaatiotutkimusta. Eri asiantuntijoista koostuva retkikunta suuntaa tutkimusasemalle kerran vuodessa noin kuukauden ajaksi, sekä suorittamaan erilaisia mittauksia että tekemään aseman ja sen laitteiston ylläpitotyötä.  

2019 Finnarp-retkikunnassa oli teknisen henkilön ominaisuudessa mukana myös konemestari Hannu Luoto. 

”Tärkeimpänä asiana huolehdin aseman sähkön- ja lämmöntuotannosta”, Luoto kertoo.

Saattolämmityksen suuri merkitys

Yksi suunniteltu korjauskohde oli aseman harmaaveden poistoputken saattolämmitys. Asemalla oli 30 vuoden aikana tehty kytkentöjä tavalla jos toisellakin – poistoputken saattolämmityksen sähkön syöttö oli kytketty niin, että saattolämmityskaapelin vioittuessa se laukaisi sulakkeita, pimentäen muita saman syötön takaa tulevia kohteita. 

”Pahimmillaan tämä katkaisi sähkönsyötön tutkimuskontteihin, jolloin mittaukset keskeytyivät. Vaikutukset ulottuivat myös tutkimuskeskuksen asuintiloihin”, Luoto kertoo. 

Ääriolosuhteissa harmaavesiputken saattolämmityksellä itsellään on suuri merkitys. 

”Putki on tärkeää pitää sulana sillä jos se jäätyy, sulaminen ei tapahdu kohtuullisessa ajassa asemalla oleskelua ajatellen”, toteaa Luoto.

Poikkeuksellista perehdytystä

Luoto alkoi etsiä varteenotettavaa sähkölämmityssäädintä. Laitteen pitäisi kestää Etelämantereen kylmä talvi, toimia luotettavasti ja olla suhteellisen yksinkertainen käyttää ja valvoa.

”Silloinen työnantajani oli tehnyt yhteistyötä Planrayn kanssa ja tiesin, että tällainen tuote kuin BlueTrace heiltä löytyy”, kertoo Luoto.

Luoto otti yhteyttä Planrayhin ja asioista päästiin nopeasti yhteisymmärrykseen. BlueTrace toimitettiin tilauksen mukaisesti ja perehdytys laitteeseen järjestettiin aikataulusyistä poikkeuksellisesti puhelimitse. 

”BlueTrace -tuotepäällikkö Vesa Kovalaisen kanssa kävimme laitetta ja sen toimintoja läpi juuri ennen lähtöäni tutkimusmatkalle”, Luoto sanoo.

”Ominaisuuksiensa puolesta laite vaikutti oikein lupaavalta.”

Kuvaaja_Pasi_Ylirisku-Finnarp 

Tarpeellista lisäkapasiteettia 

BlueTracen käyttöönotto olikin Luodon mukaan selkeää ja yksinkertaista. Asennus sujui lähes plug & play -tyyppisesti kytkemällä muutama töpseli pistorasiaan. 

”Säätimeen ei tarvitse asettaa lukuisia parametrejä vaan käyttöönoton voi tehdä hyvin kevyesti. Hyvä puoli BlueTracessa on, että kapasiteettia kuitenkin tarvittaessa löytyy laajempaankin järjestelmään”, Luoto sanoo. 

Ajatuksena onkin, että seuraavalla huoltokäynnillä tutkimusasemalla kytkettäisiin kaikki sähkösaatot BlueTracen taakse. 

”On suuri luottamuksen osoitus meille päästä mukaan tällaiselle tutkimusretkelle”, toteaa Playnrayn toimitusjohtaja Toni Piirainen.

”Nyt kun Etelämanner on saavutettu, valloitettavia alueita BlueTracelle jää enää Australia ja Afrikka.”


Tutustu Planrayn tuoteperheeseen!  

 Takaisin