Sulanapidon sähkölaskussa on mahdollista säästää isoja summia. Parhaiten säästöihin pääsee käsiksi kohteen suunnitteluvaiheessa.
Pohjoisen sää on arvaamaton. Jäätä, pakkasta ja räntää, aurinkoisia päiviä ja miinusöitä. Tehtaan pihan betonilaatat ovat äkkiä jäisen liukkaita, eivätkä raskaat koneet kulje niillä. Lämmitysjärjestelmältä liukkauden poisto vaatii älykkyyttä.
Sähkösuunnittelijan kannattaa huomioida sulanapito, sen toiminta ja kustannukset sekä huollon kustannukset ja helppous jo projektivaiheessa.
Kun heti alussa valitaan älykäs lämmityksenohjausjärjestelmä, tuo se useita etuja ja säästää energiaa pitkässä juoksussa. Ennakointi kannattaa aina!
Jos työskentelet jo toimivassa tehtaassa, on jotain onneksi tehtävissä myös jälkikäteen, vaikka lämmityksen alkuperäisessä suunnittelussa ei olisi huomioitu näitä energiankulutukseen vaikuttavia seikkoja.
Lue Planrayn top 3 vinkit säästöihin tehtaan sulanapidossa!.
Vinkki 1. Kiinnitä huomiota lämpötilan mittaustapaan – milloin laatan lämmitys käynnistyy
Tehdasalueen betonilaattojen sulanapidossa laattojen lämpötilan mittaustavalla on iso merkitys energiankulutukseen ja sen myötä suoraan tehtaan tulokseen. Mittaustapa vaikuttaa siihen, milloin lämmitys käynnistyy.
Usessa tehtaissa on käytössä ulkoilman lämpötilaan perustuva mittaus, vaikka keväisin ja syksyisin ulkolämpötilan päivittäinen vaihtelu on suurta. Tällöin laattoja lämmitetään turhaan iso osa päivästä.
Älykkäämpi vaihtoehto on laatan lämpötilaa mittaava anturijärjestelmä, joka antaa tarkempia mittaustuloksia.
Kaikista parhain mittaustapa on kuitenkin yhteisjärjestelmä, joka yhdistää ulkolämpötilan ja laatan lämpötilan mittaamisen.
Oikeilla laitteilla ja säädöillä voidaan laatan lämmityksessä säästää 50 % tai jopa 75 % sulanapidon sähkölaskussa. Jälkikäteen laattojen sisälle on mahdollista joskin kallimpaa asentaa antureita, eli tässäkin asiassa ennakointi kannattaa.
Vinkki 2. Sulanapitokaapelin valinta
Kun lämpötila laskee, lämmitys käynnistyy ja sulanapitokaapeli lämpiää. Yksinkertaista – vai onko sittenkään?
Käytettävien sulanapitokaapeleiden valinnalla on merkitystä, sillä kaapelityyppi vaikuttaa siihen, miten lämmitys käynnistyy.
Itsesäätyvä sulanapitokaapeli tuottaa käynnistyessään virtapiikin. Sähköyhtiö laskuttaa korkeimpien virtapiikkien mukaan. Vaihtuvissa sääoloissa toistuvien käynnistysten aiheuttamat virtapiikit kasvattavat laskua.
Lämmityksen niin sanotulla pehmokäynnistyksellä virtapiikkejä ei synny ja vaikutus sähkölaskuun on välitön.
Pehmokäynnistystä päästään hyödyntämään kun käytössä on älykäs sähkölämmityssäädin, jolla voi säätää lämmitystarvetta tasaisesti. Älykkään säätimen etu on myös se, että toteutukseen voidaan valita edullisempia kaapelityyppejä.
Esimerkiksi BlueTrace-sähkölämmityssäätimessä on pehmokäynnistys, jolla sähkönkulutuksen virtapiikit voidaan estää.
Vinkki 3. Älä panikoi vaan ennakoi!
Sulanapidon maailmassa kevät ja syksy ovat kiireisintä aikaa. Varsinkin syksyllä, kun pakkaskelit ja jäätyvät putket tuovat ilmi vikoja, iskee vuosittain varsinainen suma huoltojen ja korjausten työsaralla.
Vaikka huolto- ja korjaustarpeet koittavat syksyisin ja keväisin yhtä varmasti kuin renkaiden vaihto autoilijalle, tehtaan suunnitteluvaiheessa ei silti ole välttämättä huomioitu sulanapidon huoltohelppoutta. Sulanapitoa valvova järjestelmä pelastaa paljon.
Jos käytössä on järjestelmä, joka antaa vikadataa vain reaaliajassa, huoltoa ei voi ennakoida. Järjestelmän valinnassa on siis tärkeää, että hankitaan ratkaisu, joka tuottaa historiadataa. Kun älykäs järjestelmä analysoi tätä dataa, voidaan ongelmat ja huoltotarpeet ennakoida. Näin vältytään suunnittelemattomilta tuotannon pysäytyksiltä, kun huollot voidaan toteuttaa ennakoivasti esimerkiksi lomakausien aikana.
”Älykkäällä, historiadataa analysoivalla järjestelmällä vältetään vioista johtuvat tuotantokatkot.”
Vikatilanne tuotannossa vaarantaa prosessin. Pihalaatan jäätyminen ei ehkä kuulosta dramaattiselta, mutta työkoneet eivät pysty ajaa sillä eikä materiaali liiku suunnitellulla tavalla.
Ilman ennakoivaa huoltoa vikatilanteita ja hajoamisia tulee yllätyksenä keskellä kiivainta tuotantokautta.
Monet huolto- ja korjaustyöt ovat talviaikaan myös haastavampia, vievät kylmissä olosuhteissa huoltomiehiltä enemmän aikaa ja ovat siten kalliimpia. Huollon ajoittaminen ennakoidusti lämpimään vuodenaikaan on siis monella tapaa edullisempaa..
Voiko sulanapitoa järkeistää jälkikäteen?
Myös toimivassa tehtaassa voidaan parantaa enegiatehokkuutta esimerkiksi optimoimalla saattolämmitys- ja sulanapitojärjestelmiä.
Joissain kohteissa on jo olemassa laatan lämpötilaa mittaava anturijärjestelmä. Siihen voi olla mahdollista yhdistää ulkoilman lämpötilaa mittaava järjestelmä jopa etänä. Tällöin päästään pienillä investoinneilla ja jälkiasennuksella kiinni yllä mainittuihin hyötyihin.
Historiadataa analysoiva, ennakoiva huoltosysteemi on mahdollista ottaa käyttöön myös olemassa olevaan tehtaaseen. Tyypillisesti investointi maksaa itsensä takaisin energiansäästönä jo muutamassa vuodessa.
Paljonko teillä kuluu hukkaenergiaa koko tehdasalueen betonilaattojen lämmityksessä? Ota yhteyttä, laitetaan lämmitystehot oikealle tasolle!